Acest fenomen are o istorie mai îndepărtată decât a creştinismului sau a altor religii monoteiste, când speranţa oamenilor se regăsea în zâne, vrăjitoare. Dacă iniţial a fost folosită în scopuri terapeutice sau pentru a schimba unele stări ale vremii, încetul cu încetul a devenit o metodă de răzbunare, o activitate cu semnificaţii malefice.
Totuşi au trecut aproximativ 2000 de ani de când creştinismul şi-a instaurat dogmele, obţinând un monopol asupra credinţei şi magia neagră continuă să fie practicată de unele persoane. Imaginile scrijelite în paleolitic pe suprafeţe de piatră, înfăţişând om-bizon, om-cal sau simpli oameni deformaţi sunt acum înlocuite cu proiecţii pe micul ecran a unor persoane aparent normale fizic, dar cu un comportament ocult. Trăim într-o epocă în care oamenii sunt atraşi de paranormal, neobişnuit, fantastic, uitând de calea cea dreaptă impusă de Biserică
Femeile se arată ca fiind cele mai atrase de astfel de ritualuri, apelând la serviciile unei vrăjitoare din diverse motive, cel mai des întâlnit fiind dat de problemele în dragoste. Desigur că şi bărbaţii au antecedente în căutarea ajutorului prin vizitarea acestor practicante, în special când au probleme de ordin financiar sau când simt o ameninţare din partea persoanelor considerate duşmani
Putem observa impactul modernismului asupra acestor ritualuri speciale, dar şi a stilului de viaţă adoptat de vrăjitoare. Având la bază ritualuri sacre, licori ce conţin ingrediente ciudate, capcane pentru spiritele rele, ghiocul, bobii, au trecut la scheme geometrice speciale şi datul în cărţi. Schimbările nu au apărut doar la nivel de tehnică ci şi la nivel organizaţional şi de vizibilitate. Legea care le condamna în trecut la o moarte dureroasă pe rug le făcea pe vrăjitoare să practice magia neagră în peşteri ascunse, adevărate altare demonice. Ambientul era unul sumbru, peştera fiind plină cu oseminte de om sau animale. Confidenţialitatea era foarte importantă în cazul solicitării unui asemenea serviciu. Importantă este şi acum, doar că informaţia nu rămâne între pereţii reci ai unei peşteri ci între pereţii unui adevărat palat
În România sunt cunoscute numeroase persoane care se ocupă cu „influienţarea vieţii altora prin intermediul unor mijloace neconvenţionale”. Cele mai cunoscute, Rodica Tămăduitoarea sau Primavera Irina consideră că au puteri speciale ce pot vindeca persoanele bolnave. Probabil vrăjitoarele din trecut aveau anumite cunoştinţe anatomice, având în vedere existenţa acelor schelete, însă cele două mai sus menţionate nu se pot lăuda decât cu bijuteriile de aur pe care le posedă şi enormitatea conacelor în care trăiesc. Deşi nu dau dovadă de un caracter moral, multe persoane publice au fost văzute trecând pragul lor în speranţa primirii unui ajutor.
Din păcate societatea sprijină aceste comportamente şi practicarea magiei negre, involuntar. Din ce în ce mai multe vrăjitoare au site-uri speciale sau blog-uri personale în care îşi prezintă activitatea, serviciile şi ademenesc publicul, uneori naiv şi credul. Nici presa scrisă nu e mai prejos, majoritatea ziarelor publicând anunţuri cu datele de contact ale „tămăduitoarelor”. Filmele ce dezbat acest subiect, deşi ar trebui să ne înspăimânte, stârnesc curiozitatea în rândul publicului tânăr, feminin. Fiind în perioada adolescenţei, perioada primelor aventuri, fiecare dezamăgire poate duce la contactarea unui „specialist al spiritelor” care îi va garanta fericirea alături de băiatul visurilor.
Astăzi magia este asociată cu înşelătoria, vrăjitoarele apărând peste noapte, singurul lor scop fiind acela de a câştiga sume mari de bani cu un minim de efort. Chiar dacă unele persoane şi-ar da seama că au fost păgubite, dat fiind mediul social din care fac parte vrăjitoarele, rar se întâmplă ca acestea să îşi manifeste nemulţumirea.
Superstiţioşii sunt astfel rugaţi să nu se panicheze în cazul în care li se va sparge oglinda în casă, sau vor deschide o umbrelă în cameră, răutatea unei pisici nu e dată de culoare, iar paşii înapoi nu vor da şi timpul înapoi. Scăparea de ghinion costă şi vine de la sine, dobândirea norocului costă şi ea, dar nu e garantată.
[...][2]==>> Pe blogul more than words gasim un sfat: “Fii cult, nu ocult!”[...]
RăspundețiȘtergerePingback prin Articolul saptamanii: 09-15 Ianuarie 2011 | 4Botosani.ro — ianuarie 23, 2011 @ 9:03 am
Daca stam si ne uitam inapoi in istorie putem observa, totusi, ca nu doar vrajitoarele au practicat asemenea ritualuri in schimbul banilor, ci si mai sus-citata Biserica a facut acelasi lucru, si inca il face. Simonia a fost printre primele pacate denuntate ale Bisericii ( printre nepotism, concubinaj, mai nou pedofilie s.a. ), iar la trecerea in noile milenii multe persoane decideau sa isi doneze averile sau macar o parte din acestea Bisericii, pentru a scapa de pacate. Isteria sfarsitului lumii, oricat de stupida ne-ar parea, deja a facut victime in doua reprize, si dupa datele vaticanului, averea acestei institutii s-a dublat.
RăspundețiȘtergereO alta chestie, de ce atrage atat de mult lumea oculta? Pentru ca ofera solutii facile, care permit indeplinirea unor vise sau rezolvarea unor probleme fara a intampina dura realitate. Homo faber fortunae sui nu prea mai este valabil in ziua de astazi, deoarece soarta e prea greu de controlat.
Felicitari pentru idee.
ps: sunt fan Harry Potter :))
multumesc George:-* adevarat si ce ai scris tu mai sus...sunt prea multe conspiratii in lumea asta..mai ales cu privire la biserica.
RăspundețiȘtergerep.s. si eu am citit cam toate carticelele cu Harry Potter:))
fiecare face ce vrea, de asta avem trecut in constitutie dreptul la libertate (de exprimare, de cuget si simtire). buna ideea, unde e butonul cu "imi place"?;))
RăspundețiȘtergere